Döner Sermaye Ek Ödeme Dağıtım Esasları

Tahsil edilen döner sermaye gelirlerinin katkısı bulunanlara ek ödeme olarak dağıtılma işlemleri “Yükseköğretim Kurumlarında Döner Sermaye Gelirlerinden Yapılacak Ek Ödemenin Dağıtılmasında Uygulanacak Usul ve Esaslara İlişkin Yönetmelik” hükümleri ve aynı yönetmeliğe istinaden alınan Üniversite Yönetim Kurulu Kararları doğrultusunda yapılmaktadır.

2547 sayılı Kanunun 58’inci maddesinin (d) bendi kapsamındaki birimlerde (düzenli döner sermaye geliri olan birimler ile atölyesi ve laboratuvarı bulunan birimler) Üniversite imkânları (atölye, laboratuvar vb.) kullanılarak elde edilen KDV hariç gelirin;
% 1’i Hazine payı
% 5’i Bilimsel Araştırma payı
% 35’i Birim payına ayrılmaktadır.

Kalan tutar (en fazla % 59) ek ödeme olarak gelirde katkısı bulunana öğretim elemanlarına ödenmektedir. Ancak, döner sermaye gelirine esas hizmetin üniversite imkânları kullanılmadan gerçekleştirilmesi halinde Kurum payı % 15 olarak uygulanacak, ek ödeme dağıtımı ilgili kanunun (e) fıkrası kapsamında olan birimlerdeki hesaplama ile yapılacaktır. Bunun için, üniversite imkânlarının (atölye, laboratuvar vb.) kullanılıp kullanılmayacağının açıklanması gerekmektedir.

Bu birimlerde üniversite imkânları kullanılarak dağıtılan ek ödemelerde Yönetmelikte belirtilen A, B, C, D ve E puanlarından biri, birkaçı ya da tamamının kullanılarak hesaplama yapılması gerekmektedir.

2547 sayılı kanun 58’inci maddesinin (e) bendi kapsamındaki birimlerde (üniversite imkânları kullanılmadan gerçekleştirilen danışmanlık, bilimsel görüş vb. işlerde) elde edilen KDV hariç gelirin;
% 1’i Hazine payı
% 5’i Bilimsel Araştırma payı
% 15’i Birim payı ayrılmaktadır.

Hizmetle bağlantılı giderler düşüldükten sonra kalan tutar (en fazla % 79) ek ödeme olarak gelir tahsilatını takip eden 1 (bir) ay içerisinde gelirde katkısı bulunan öğretim elemanlarına ödenmektedir. Hizmet bedelinin peşin tahsil edilmesi halinde hizmetin gerçekleşme oranına bağlı olarak aylara bölünerek ek ödeme yapılabilir.

Kurum payının % 75’ine kadar artırılması Üniversite Yönetim Kurulu yetkisindedir. Bu yöndeki taleplerin birimler tarafından İşletme Müdürlüğüne gönderilmesi gerekmektedir.

17 Ocak 2021
Öğrenci Destek Hattı